Formulier Optimizer

Formulier Optimizer is de totaaloplossing voor formulieren op een website. Deze uitbreidingsmodule van Site Optimizer maakt met een paar eenvoudige handelingen een strak, professioneel en betrouwbaar formulier in PHP en javascript zonder dat daar enige kennis van programmeren voor nodig is. Kennis van HTML volstaat.

Genereer zonder kennis van programmeren de mooiste formulieren!

Formulieren Genereren en Afhandelen

Formulier Optimizer genereert op een eenvoudige wijze een formulier van hoge kwaliteit met een moderne, beveiligde afhandeling.

Automatische functies

  • De HTML van het formulier wordt automatisch gegenereerd.
  • De invoer van bezoeker wordt automatisch gevalideerd op juiste inhoud (verboden termen, juiste lengte, geldige e-mailadressen etc.). Dit is deels beveiliging en bescherming tegen spam, maar ook om vergissingen tijdens het invullen aan te geven.
  • Na correcte invulling worden automatisch bevestigingsmails verstuurd naar de bezoeker en naar de het in de template ingegeven ontvangadres. (meer over het template volgt hierna).
  • Meldingen na geslaagde invulling en verzending gebeuren in principe met javascript. Dit is het mooist en het snelst omdat eerst opnieuw laden van de pagina dan niet nodig is. Mocht javacript in de browser van de bezoeker zijn uitgeschakeld, dan wordt het formulier geheel afgehandeld met PHP.

Basis Template

Een formulier stuur je met Formulier Optimizer aan vanuit één eenvoudig te onderhouden HTML-template, waarin je ondermeer de volgende instellingen kunt doen:

  • Het e-mailadres waar de door het formulier verzonden informatie binnen komt.
  • De onderwerpen en de tekst van de bevestigingsmails.
  • Alle invulvelden, tekstgebieden, keuze- en/of selectievakjes, selectie lijst/menu naar keuze, met label, naam, id en title.
  • Verplichte velden of velden die invoer van een bepaald type verwachten (e-mailadres, telefoonnummer). Deze gegevens worden dan gebruikt bij de validatie van formulieren.

Beveiliging tegen spammers

De validatie van verplichte velden uit de vorige paragraaf biedt al een behoorlijke mate van bescherming tegen inzending door spammers of hacker. Maar een formulier met met Formulier Optimizer heeft nog extra beveiligingslinies:

  • De webmaster kan in de basis template verboden termen c.q. scheldwoorden opgeven, die leiden tot blokkade van een inzending met deze termen.
  • Daarnaast worden formulieren automatisch beschermd tegen geautomatiseerde "inzending" vanaf sites van hackers/spammers (Cross Site Request Forgeries). Dat scheelt een slok op een borrel wat betreft het aantal inzendingen met vervelende bijbedoelingen.
  • De webmaster kan opgeven vanuit welke landen inzenders het formulier mogen posten. Zodat bijvoorbeeld alleen inzendingen door bezoekers uit Nederland, Belgi?, Duitsland en Luxemburg worden verwerkt, maar die door bezoekers of bots uit Taiwan of China niet. Dat scheelt weer veel spam.

Online log van inzendingen

Alle invoer door bezoekers van de site in de formulieren en het Losse Reactieveld, wordt opgeslagen in één centraal online log. Dit log is afgeschermd met een wachtwoord. Zo heb je dus in één klap zowel een online historisch archief van inzendingen als een online back-up, voor het geval dat een bericht van een bezoeker verloren ging in de mail.

Uitbreidingsmogelijkheden

Er zijn een aantal uitbreidingsmodules beschikbaar voor Formulier Optimizer:

HTML E-mails
Als je de bevestigingberichten van een formulier wilt versturen in een eigen huisstijl dan is de HTML E-mail module voor jou. Deze maakt het mogelijk om een aangeleverde HTML-pagina met een geheel eigen vormgeving te gebruiken als bevestigingsbericht. Omdat de meeste mailprogramma's geen moderne HTML/CSS kunnen interpreteren, is het wel nodig om een dergelijke HTML-pagina volgens bepaalde regels op te maken. Hierover kan SmartScripts je informatie aanleveren dan wel de opmaak voor je verzorgen.
Inschrijvingsbeheer
SmartScripts heeft ook een module voor inschrijvingsbeheer ontwikkeld. Deze module is geschreven in Ruby on the Rails. Het is mogelijk om de module, waarmee cursussen en inschrijvingen beheerd kunnen worden, te integreren met Formulier Optimizer. Dat zorgt ervoor dat de webdesigner zonodig de formulieren zelf naar keuze kan uitbreiden.
Cursisten die zich inschrijven ontvangen allereerst een mail met een link waarmee ze zich definitief inschrijven. Daarna volgt een bevestigingsmail met alle gegevens over de cursus, desgewenst opgemaakt als HTML e-mail. Neem voor meer informatie over deze uitgebreide module contact op.
Extra bescherming tegen hackers en spammers
Deze uitbreidingsmodule is nog in ontwikkeling. Op zich biedt Formulier Optimizer dankzij de uitgebreide validatie van invoer door bezoekers al een grote mate van bescherming tegen verdachte activiteiten. Deze module doet daar nog een schepje bovenop. Hiermee kun je bericht ontvangen van verdachte inzendingen van formulieren. Mochten deze inderdaad afkomstig blijken te zijn van hackers of spammers, is het mogelijk om met één mailtje naar een speciaal adres deze persoon of bot voortaan de toegang tot de site ontzeggen.